Copyright © 2013 • Klintenberg • Landskrona

 

  Discipulus est prioris

  posterior dies.

 

Ven

Presentation

En Landskronaguide utan Ven är otänkbar. Ven är utan tvekan vår största och mest välbesökta turistattraktion. Denna sundets pärla är verkligen ett otroligt vackert ställe. Det mest fantastiska av allt är att det bara ligger där mitt i sundet. Mitt Skandinaviens mest tätbefolkade område och är i det närmaste helt oexploaterat! Åk ut till Ven, hyr en cykel och se ön! Det är i det närmaste obligatoriskt! Från Skeppsbrokajen i Landskrona går det tätt med färjor året runt. Vill du ha ett hett tips så boka din färjebiljett och din cykel i förväg om du åker under högsäsong. Nästan varje dag under semestern har Totte och jag på våra promenader kunnat bevittna hur besvikna resenärer har blivit akterseglade av den överfulla färjan. Visserligen kommer det snart en ny färja men med en bokad biljett slipper man köa.

 

Mer om färjetrafiken hittar du här.

 

Allt om Ven hittar du här.

 

Avstånd från ytterdörren

Till Terminalen vid Skepsbrokajen är det ca 200 meter. Sedan tar det ungefär 20 minuter med färjan.

 

Mat och dryck:

Det finns massor av härliga krogar på Ven. Cykla runt och prova lite olika.

 

Service:

Trots att det ibland blir väldigt mycket folk så fixar det sig alltid och jag har aldrig fått dålig service på Ven. En gång när vi cyklade till Hamnkrogen vid Kyrkbacken överraskades vi av regn. Då lånade kocken ut lite kläder så vi kunde sitta torra och fina och njuta av maten och vinet. Det kallar jag service!

 

Betyg:

Bättre utflyktsmål än så här hittar du inte!

 

_____________________________________________________________________________

 

Sofia-Albertina kyrka

Presentation

Det är lite speciellt att bo granne med denna fantastiska 1700-talskyrka. Mest kanske för att den är en av mycket få kyrkor i Sverige som har ett klockspel med manuell klaviatur. Fyra gånger om dagen spelar klockspelet automatisk och en gång i veckan spelar kyrkans organist Bengt Sydmark en liten klockspelskonsert från klaviaturen i det norra tornet. En annan sak som är speciell är att den byggdes på mark utvunnen ur havet. Tänk  vilket enormt projekt detta var på 1700-talet! Det är inte heller vem som helst som har ritat kyrkan. Nej, det är självaste Carl Hårleman. Ni vet han som även har ritat kungliga slottet i Stockholm. Namnet har kyrkan fått efter Gustav III syster Sofia Albertina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilden till höger föreställer klockspelsmaskinen i norra tornet.

 

Vill du lyssna på klockspelet så klicka på nedanstående länkar.

 

Klockspel klockan 12.00

 

Klockspel klockan 15.00

 

Inne i kyrkan finns 10 st monomentala glasmålningar av olika konstnärer och från olika tidsepoker. de senaste målningarna gjordes av Landskronakonstnären Martin Emond 1953.

 

Avstånd från ytterdörren:

ca 50 meter

 

 

_____________________________________________________________________________

 

Pizzeria Mamma Teresa

Presentation

Varför ha med en pizzeria i en turistguide? De brukar ju som bekant ofta vara ganska trista inrättningar med degiga pizzor av kebabkött, bearnaisesås och konserverade champinjoner. Ja så brukar det vara men tjejerna och grabbarna på Mamma Teresa har kommit på en otroligt bra idé:

 

- Vi gör goda italienska pizzor på fräscha råvaror!

 

En lysande idé och jag kan utlova pizzor som knapt ens italienarna kan åstadkomma. Fantastiska råvaror som parmaskinka, parmesanost, pesto, färska tomater, kronärtskocka, mm, mm. Allt levererat på läckert tunna och krispiga bottnar tillverkade av äkta durumvete från Ven

 

Avstånd från ytterdörren:

ca 100 meter

 

Service:

Glada och trevliga pizzabagare som alltid månar om sina kunder. Serveringen är också på topp. (Ibland jobbar Tilda där och vad känns bättre än att bli uppassad av sin yngsta dotter!) 

 

Betyg:

Utan vidare sveriges bästa pizzeria! Ingen annan kommer ens i närheten. Tyvärr måste jag dock utdela ett litet minus. Mamma-Teras lokal är fräsch och välskött men tyvärr pytteliten. På sommaren kan man sitta på trottoarserveringen men är vädret dåligt är det hämtpizza som gäller.

 

_____________________________________________________________________________

 

 

Flinkmans - Why not café

Presentation

Lasse Flinkman, känd från After Dark och Melodifestivalsammanhang har öppnat café på Citadellet i Landskrona. Ett fantastiskt mysigt stället med lika fantastiska bakverk och inte minst brödet och smörgåsarna är en kullinarisk succé. Att stället i sig är en upplevelse så väl exteriört som interiört gör ju inte helhetsintrycket sämre. Hr Flinkman har ytterligare ett ställe här i närheten och det är Flinkmans café i Sireköpinge, även det värt ett besök.

 

Prisläget är relativt högt men "smakar det så kostar det..."

 

 

 

 

Avstånd från ytterdörren:

ca 400 meter

 

Service:

Inget att klaga på.

 

Betyg:

Lugn och ro i en fantastisk historisk miljö och bästa tänkbara café utbud ger Why not café absolut toppbetyg! (möjligen ett litet minus för den långa kön sist vi var där, men personalen kämpade på och serverade vårt kaffe och morotskaka snabbt ändå.)

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________

 

Konsthallen

Presentation

Konsthallen i Landskrona är en unik konsthall eftersom hallen i sig är ett konstverk. Ritad av Sten Samuelsson och Fritz Jaenecke och byggd 1963. Hallen är mycket speciell där den "svävar", inbäddad i lummig grönska. Byggd i glas och betong kring ett atrium som rymmer en liten japansk trädgård anlagd av Trädgårdsarkitekt Ulla Mohlin år 1989. Här pågår under säsongen som startar med konstrundan vid påsk och pågår fram till senhösten många spännande utställningar.

 

 

 

 

 

Avstånd från ytterdörren:

ca 300 meter

 

Mat och dryck:

Konsthallen inrymmer ett litet Café vars interiör är mycket speciell och helt intakt från 1963.

 

Service:

Inget att klaga på.

 

Betyg:

För den som är intresserad av arkitektur och nordiskt formspråk är konsthallen helt klart värd ett besök oavsett vilken utställning som den huserar.

 

_____________________________________________________________________________

 

Inferno kök & bar

 

Presentation

Ett fantastiskt nytillskott i La:s utbud av krogar. Inferno har allt för en lyckad kväll. Vill du äta utsökt mat väljer du Inferno Fine på andra våning. Är du inte riktigt så stadd i kassan eller bara önskar något snabbt och gott väljer du Inferno Bar & Bistro på första våning. Där bjuds en välsmakande barmeny till överkomliga priser. Bäst av allt är ändå Infernos bakgård/uteservering. Där bjuds härlig medelhavsstämning och goda drinkar i trivsam miljö.

 

 

 

Avstånd från ytterdörren:

363 meter

 

Mat och dryck:

Bästa tänkbara

 

Service:

Bästa tänkbara

 

Betyg:

MVG, ingen tvekan

______________________________________________________________________________

 

 

Gråen & Vindön

 

Presentation

I Landskrona hamn ligger en märklig konstgjord ö. Ön som är stjärnformad byggdes som ett befästningsverk på 1700-talet. Idag finns det på Gråen ett fantastiskt vackert koloniområde och ett fågelskyddsområde. Gråen är också sammanbyggd med en annan konstgjord ö som heter Vindön men i folkmun kallas den oftast för "Gipsön". Gipsön byggdes på 1900-talet genom att överbliven gips från produktionen av konstgödsel pumpades ut i havet. På bara någre decenier uppstod på det sättet vindön.

 

 

 

 

Det går inga båtar till Varken Gråen eller Vindön men några gånger om året brukar det annordnas båtresor för allmänheten, jag kan varmt rekomendera ett besök. Det är en sällsam upplevelse med detta natursköna sommarstugeparadis mitt inne i en kommersiell lasthamn.

 

 

 

 

 

 

 

Avstånd från ytterdörren

Ca: 400 meter

 

Mat och dryck

Det finns ingen restaurang på ön men har man tur är Bo och Gunnel Ståhl hemma och de brukar alltid bjuda på något gott :-)

 

Betyg

Mycket sevärt

 

 

 

 

La-guide

 

Turistens guide till ett lyckat Landskronabesök. Här kan du läsa om mat, nöjen och kultur i Landskrona. Vi listar allt som är värt att se och uppleva förutsatt att det inte ligger längre an max 2000 meter från vår ytterdörr.

 

Välkommen till Landskrona!