Copyright © 2013 • Klintenberg • Landskrona

 

  Discipulus est prioris

  posterior dies.

 

 

Kokt Citadell lax med romsås

Alltså fisk är bra mat. Vissa påstår till och med att inmundigande av fisk höjer intelligensen. Inte vet jag men eftersom gränsen mellan snille och idiot är hårfin så är jag själv lite restriktiv när det gäller fisk :-) Denna fiskrätt är trots detta en favorit i det Klintenbergska hemmet. God och ganska enkel att göra, även om det tar en stund. Först och främst tarvas en del förberedelser. Man måste ha fatt i en präktig lax. Den kan man naturligtvis köpa i fiskaffären men om man som vi bor granne med storfiskar´n Kaj så är det bara att kvista över och hos honom efterfråga en firre i lämplig storlek och modell. Jag brukar ta en lax på 1,5 – 2 kilo.

 

Sedan gör man så här:

 • Koka ihop en soppa att koka fisken i. Den kan bestå av en massa saker men jag brukar köra med vatten, kryddpeppar, lagerblad, en till två fiskbuljongtärningar, salt, lök, morötter och en dask ättika. När det gäller mängden av de olika ingredienserna råder det delade meningar men mitt tips är att man inte ska vara blyg i doseringen.
 • Låt detta koka ihop ordentligt, under tiden kan du bereda laxen. Jag brukar använda en avlång fiskgryta när jag kokar hela fiskar. Det blir liksom enklast. Hela och hela förresten, här finns det olika skolor. En del slänger i hela firren med huvud, fenor och allt. Det ger mer smak sägs det. Själv är jag lite tveksam till mat som tittar på en så jag brukar avlägsna huvudet och även stjärten innan kokningen. Fenorna brukar jag klippa bort eftersom det annars ser så tråkigt ut i grytan. Men som sagt du gör som du vill, dock måste du naturligtvis skölja firren noga innan den åker i koket.
 • Så plums i med firren i spa´t och låt den småkoka i ungefär tio minuter.
 • Nu är det dags att smaka av det vita vinet som självklart ska förgylla en sådan här middag.
 • När laxen kokat färdigt tar du den av spisen och låter den sedan ligga kvar i spa´t och svalna. Ställ gärna ut den för avsvalning men se upp för kringstrykande katter och glupska fiskmåsar.
 • Under tiden som fisken svalnar fixar du romsåsen genom att blanda ihop följande i en bunke. Två hårdkokta och smulade ägg, en finhackad rödlök och frikostigt med röd stenbitsrom. Blanda med gräddfil till en lagom konsistens. Personligen tycker jag att såsen ska vara ganska krämig. Smaka av med salt och peppar.
 • Ta upp fisken, avlägsna skinnet och bena ur den.


Är det säsong funkar det fint att servera det hela med ångkokt färsk sparris men var försiktig vid kokningen, inget är så trist som sönderkokt sparris. Är det inte säsong funkar det fint med till exempel ångkokt blomkål och broccoli. Lägg upp godsakerna konstfullt på tallrikar, häll upp det som eventuellt är kvar av vinet och ropa på familjen. Sedan är det bara att njuta av måltiden samtidigt som man suger i sig familjens beröm över den fantastiska fisken. Glöm inte att höja en skål för Kaj som drog firren ur spat!

Bon appétit

 

Busenkel gryta på pjådd och gris

Denna gryta är suverän eftersom den är i stort sett omöjlig att misslyckas med och dessutom blir den osannolikt god. En given favorit med andra ord. För att succén ska bli fullständig bör du börja med att kvista över till handlar´n och av denne gentleman inhandla följande:

En paket med frysta kycklingfileer
Ett paket tärnad bacon
En försvarlig mängd champinjoner
En eller två gula lökar.
Spenat. Den kan vara färsk men faktum är att fryst bladspenat går prima. Se upp bara så du inte får hackad spenat för det blir inte bra.
En burk smaksatt Creme Fraiche kantarell och cognac, ja jag vet det är fusk men tusan va gott det blir.
Smör
Vitlök
Sedan kan man slänga i lite annat efter behag som till exempel svarta oliver, jordnötter eller marsch Mallows (skojade lite med det sista, glöm det).

Väl hemma i köket gör så hör:

 

 • Laga till en rejäl Dry martini till kocken och starta det självspelande pianot. Är det till äventyrs så att du inte är begåvat med ett sådant funkar det med Spotify också. Sök på Beegie Adair så du kommer i rätt stämning.
 • Börja med att hjälpligt tina de frysta råvarorna. För detta ändamål kan jag rekommendera mikrovågsugnen.
 • Under tiden som grejerna tinar kan du passa på att skära löken och champinjonerna i klyftor.
 • Smutta på Drajan.
 • Skär pjådden i lagom bitar. Ett bra tips är att inte tina den helt. Kyckling är tusan så mycket enklare att hantera om den är lite frusen.
 • Nu ska stora gjutjärnsgrytan hivas upp på spisen och i den smälter du en rejäl klick smör.
 • Sedan i med kycklingbitarna, baconfläsket, löken och champinjonerna och låt de fräsa ett tag.
 • Därefter hottar du i pressad vitlök och spenat så får de fräsa en stund till.
 • Smutta på Drajan
 • När du känner att tiden är mogen blandar du i Cremé Fraichen och låter så det hela puttra en stund på lagom värme.
 • Släng i en näve jordnötter och/eller en näve svarta oliver det sista om du vill sätta lite extra piff på det hela


Under tiden det puttrar ihop skär du till en matig sallad, dukar och korkar upp en flaska rött italienskt bordsvin eller liknande. Sedan sveper du det som är kvar av drajan och ropar på familjen. Smaklig spis!

 

 

 

 

LCHF-recept

 

På denna sida finner du min egen tolkning av LCHF. Den är helt ovetenskaplig och jag vet egentligen inte om den är nyttig eller ej. En sak är jag dock säker på. Jag käkar denna lite fetare men kolhydratfattiga kost och jag tycker den är god och jag mår bra. Att man dessutom har blivit av med några onödiga kilon gör ju inte saken sämre.