Starters
20120131 Starters, eller förrätter är ofta ganska sorgliga historier. Medan paradnumret förfars i ugnen tvingas gästerna inte sällan att knapra i sig en medioker förrätt med trötta grönsaker och halvsega skaldjur. Nej, det är dags att inse att förrätt är förknippat med tjänstefolk som inte själva är med på kalaset, och ärligt talat, hur vanligt är det nu för tiden!? Här kommer därför ett enkelt tips.
Medan du själv står i karotterna bjuder du in gästerna till köket. Bjud på en god champagne eller varför inte bara ett glas rött? Som tilltugg serverar du stavar av selleri att dippa i en kallpressad olivolja av yppersta kvalitet. Gärna med lite havssalt till. Som varande en av "dubbeldippandets" främste förfäktare rekommenderar jag starkt att oljan serveras respektive gäst i ett eget litet snapsglas. Det ökar nämligen den allmänna trivseln avsevärt. Som variation och/eller komplement kan man också skära upp lite fänkål i stavar. Det gör succé jag lovar! Slutligen, tänk på att rött är rött men Champagne är Champagne. Billiga sorter är också prima!
Lite nya recept
20120121 Tidigare på denna sida försökte jag att skapa en liten receptsamling med LCHF inspiration. Av det har det hittills inte blivit så mycket men det lilla jag åstakom kan du hitta här. Dessutom kommer jag nu med två recept till. Nedanstående hör defenitivt till mina paradnummer. Gott som tusan och enkelt att laga till. Smaklig spis!
Vitlöksfrästa morotsband
Ett litet kul tilltugg till köttbiten om man så vill. Det hela är så enkelt att det nästan är löjligt. Du behöver följande:
• Morötter • Olivolja • Vitlök • Hackad persilja • Salt och peppar
Morötter är gott men lite lurigt att servera. Är de råa eller för lite tillagade erbjuder de så stort tuggmotstånd att gästabudet riskerar att helt tystna, medans gästerna idisslar de motspänstiga rotsakerna. Är de däremot för väl tillagade blir de trista i konsistensen, och mjuka morötter gör ingen människa glad. Morotsband kallar jag lösningen på problemet. Så här serverar du delikata morötter!
Skiva morötterna på längden med en osthyvel. Häll rejält med olivolja i en kastrull och pressa i en eller annan vitlöksklyfta. Sedan vips i med morotsbanden och låt de fräsa i oljan tills de fått lagom konsisten. Rör om mycket så att banden blir väl inoljade. Salta, peppra och strö över lite persilja det sista. Klart att servera!
Ostgratinerad blomkåls- och broccolipuré
Blomkålspuré är en given favorit i LCHF-kretsar. Otroligt gott blir det och det brukar vinna gillande även bland personer som inte normalt gillar blomkål. Dock figurerar det ett otal olika och mer eller mindre tillkrånglade recept på denna delikatess. Efter mängder av genomförda empiriska studier i ämnet har jag nu glädjen att presentera det mest fulländade varianten av blomkålsmos. Rätten har två inbyggda problem. Det ena är färgen. Färgen av mixad blomkål gör nämligen ingen människa glad. Det andra är konsistensen eftersom moset eller purén om man så vill har en tendens att bli väldigt lös. Följer du nedanstående recept navigerar du elegant förbi dessa två gastronomiska grynnor och kan servera dina gäster den mest fantastiska puré de någonsin ätit. Okey, nu gör vi så här, raska fram följande:
• Rejält med färsk blomkål • Likaledes rejält med broccoli (ger lite färg åt anrättningen) • En oblyg bit Westerbottenost • Grönmögelost med klös • Philadelfiaost • Craime Fraische • Smör, salt och peppar.
Sätt ugnen på 220 grader. Skär blomkålen och Broccolin i lämpliga bitar. Lägg dem i en ångkokare och ångkoka tills de blir lite lätt mjuka. Prova med potatisprovare. De ska alltså bara vara lite lagom mjuka, undvik långkok. Under tiden river du en försvarlig mängd Westerbotten. I princip kan man väl säga, ju mer desto bättre, men någonstans finns förstås en övre mättnadsgräns, den har jag dock inte upptäckt ännu. Dessutom fixar du under tiden som grönsakerna kokar självklart till ”toppingen” till gratängen genom att smula grönmögelosten och blanda den med Philadelphian. Tillsätt Chraime Fraische så att det hela får en lagom konsistens.
När grönsakerna bedöms som varande lagom mjuka tömmer du ångkokaren på vatten, lägger i grönsakerna direkt i kastrullen och låter det hela ligga så på värme en stund utan lock så att så mycket vatten som möjligt ångar bort. När det är klart lägger du i en rejäl klatte riktigt smör och den rivna westerbottenosten. Mixa ordentligt med mixerstav och tillsätt salt och friskmalen svartpeppar efter behag. Har du nu skött dig fint har du en härligt fast och fin, lätt grönfärgad puré.
Sleva upp den i portionsgratängformar och bred toppingen över i lagom tjockt lager. Sätt så hela rasket i ugnen tills du får fin färg på det hela. Själv brukar jag använda grillen ibland för att få den rätta ytan på gratängen.
Så där ja. Svårare var det inte! Bara att servera och låta sig väl smaka. Glöm inte att påminna gästerna om att formarna är varma som attan!
OBS, gamla artiklar är flyttade till arkivet
|