2007

 

 

Bloggens år 2007

 

Tidigare om åren har krönikan föregåtts av oroliga läsares frekventa frågeställningar. När kommer årets krönika? Vad kommer den att handla om? Vilka häpnadsväckande avslöjanden kommer att göras? Så inte i år, 2007 var nämligen det år under vilket bloggfenomenet tog den Klintenbergska familjen med storm. Här Bloggas ivrigt och i bloggstatistiken kan vi också se att vi inte är utan läsare. Läsarskaran är faktiskt förhållandevis stor och varje dag kan de som tar del av familjens öden och äventyr faktiskt räknas i hundratal. Ellen är den av oss som bloggar mest frekvent och hon har därmed absolut flest besökare. Agnes och far bloggar mera oregelbundet vilket naturligtvis sätter sina avtryck i upplagan. Dock vill vi alla tre bloggare passa på att tacka er för ert trogna läsande under 2007. Ett läsande som naturligtvis har gjort årets krönika mindre efterfrågad. De flesta av er vet ändå redan allt. Nåväl, jag vill ändå med denna lilla krönika passa på att sammanfatta allt vi bloggat om under det gångna året och ni är naturligtvis lika välkomna som alltid att följa oss även under 2008.

Eftersom det fortfarande finns två i familjen som inte viker ut sina (och andras) liv på bloggen ännu så börjar vi med en av dem, nämligen Tilda.

 

Tilda har blivit stor! Hon är nu 14 år fyllda och så full av insikt i livets alla spörsmål att man häpnar. Hon ägnar naturligtvis sina dagar mest åt skolgång men det blir även en del tid över till datakommunikation med vänner och bekanta från när och fjärran. Många timmar spenderas således vid den egna datorn och ibland kan man höra hennes tangentbord knattra långt in på småtimmarna. När vi flyttade till Skåne för några år sedan hade far noggranna instruktioner att hennes rum skulle inredas likt en prinsessas kabinett. Rosa färger applicerades och skira tyger draperades till Tildas stora belåtenhet. På senare tid har emellertid Tildas personlighet utvecklats i en riktning som inte alltid kan uppfattas som den mest prinsesslika. Favoriter som "Guns and roses, Chrash Dïet och Bruce Springsten skrålar inte sällan ur hennes högtalare. Detta har kommit att stå så bjärt i kontrast med hennes forna flickrum att far efter ivrig övertalning fann för gott att hjälpa Tilda med att "styla" om rummet. Sänghimmeln, skira möbler och broderade tavlor har åkt ut till förmån för spotlights, datamöbler och posters i monumentalformat. Visst är det lite vemodigt att se den yngsta av prinsessorna växa upp och bli en stor dam. Dock, var sak har sin tid och här finns varken tid eller plats för sentimentala utsvävningar. Nu står det utom allt tvivel att "prinsesstiden" oåterkalleligen ligger bakom oss, och det finns ingen anledning att sörja över det.

I övrigt håller Tilda stilen med goda skolresultat och fortsatt fördjupning i kampsportens värld. Jiujitsu och Kempo har nu mera fått ge vika för kickboxning. För ändamålet har en slagpåse hängts upp på tredje våning och här kan man titt som tätt bevittna när Tilda med stor frenesi bearbetar densamma. Detta sker inte minst till Tottes stora förtjusning. Han hjälper nämligen gärna lillmatte att under ivrigt hoppande och glada skall nedkämpar den leden Fi, som för tillfället tagit skepnad i en svart slagpåse hängande i en kätting från taket. För er som inte träffat Tilda på ett tag kan jag nämna att hon också har färgat om sitt hår. Numera är hon kritvit som en guds ängel i håret, inga liknelser i övrigt.

 

Ellen är kanske den som genomgått de största förändringarna under året. Efter två år i det kommunala gymnasiet infann sig en ganska avsevärd skoltrötthet. Far tog kanske inte det hela på så särskilt stort allvar, men efter att ha varit på ett utveklingsamtal där man med fog kunde undra om det var Ellen eller hennes lärare som nått den största mognaden i livet, insåg jag att det var dags att agera. Vi kontaktade Campeons fria gymnasium i Helsingborg för att utreda möjligheterna att byta skola det sista gymnasieåret. De trodde nog inte att vi var riktigt kloka som tog en sådan risk som ett skolbyte under det sista året innebär. Men Ellen var fast besluten och efter många samtal och ivrigt korresponderade var saken klar. Ellen övergav Gullstrandskolan till förmån för Campeon. Naturligtvis har det varit tufft för Ellen att hänga med i det nya studietempot, men hennes beslutsamhet och nyvunna studielust har hjälpt henne på traven. En som jag tycker trevlig detalj är att den kommunala skolans ofta ganska problematiserande föräldramöte med femkronorskaffe i plastmugg numera är utbytt mot "föräldramingel" med snittar och ett glas rött därtill. Här diskuteras utbildnings och studiespörsmål istället för ständigt ältande om skolk och ordningsproblem. Skolledningen på Campeon förtjänar också ett hedersomnämnande. Ingen energi och inga resurser har sparats för att stötta Ellen. Stort tack till Christer och Katja på Campeons fria gymnasium, bra jobbat!

Nu lider dock gymnasietiden mot sitt slut och Ellen har funderat en del över alternativa sysselsättningar till hösten. Det var därför inte utan att far höjde en aning på ögonbrynet då flickebarnet hemkom från mönstringsförrättning i Kristianstad. Hon meddelade helt frankt att hon minsann blivit uttagen att till häst vakta konungen, hans familj och slott. Till hösten påbörjar nämligen Ellen sin årslånga tjänstgöring som ridande dragon vid högvakten i Stockholm. Jag hoppas naturligtvis att jag får sällskap av många rojalistiska och flaggviftande släktingar och vänner när Ellen i plymförsedd pickelhuva och uniform M/1895 rider in på Stockholms slotts borggård.

Ellen har även kandiderat till årets lucia i Landskrona men tyvärr räckte rösterna inte riktigt till, vilket gjorde att hon fick nöja sig med datt agera tärna denna gång, inte fy skam det heller. När så Lucian i följe av sina tärnor skulle krönas i Sofia Albertina kyrka på luciakvällen stämde kören upp i sång. När de med absolut tonsäkerhet och i stämmor tog upp  "The little drummer boy" (paramparampam) ja, då var intet öga torrt i hela den fullsatta kyrkan. I sanning ett ögonblick att minnas på ålderns höst.

I förra årskrönikan kunde man läsa om Ellens moatché Gustav, och tro det eller ej men han hänger i ännu! Ellen och KG som vi kallar honom har nu hängt ihop i snart två år, en lång tid när man blott är 18 år.

 

Även Agnes har varit ytterligt aktiv under 2007, både i skolan och på fritiden. Som ni säker vet gick hon ur grundskolan våren 2007. Sommaren var regning och ganska lat. Vissa avbrott i det lata livet blev det dock eftersom Agnes fick jobb som servitris på sommarrestaurangen "Se Ven". Det var inte utan njutning som Eva och jag ibland gick dit och på pin tji lät oss bli uppassade av Agnes. Det var värt var enda krona, ja jag tror till och med att far blev storsint och skänkte den flinka serveringspersonalen några kronor i dricks. När sommaren om sider tog slut var det dags för Agnes att börja sin gymnasietid vid Procivitas privata gymnasium i Helsingborg. Blott ett stenkast från Ellens Campeon, ligger denna fantastiska skola, mitt i Sveriges mest kontinentala stad, Helsingborg. Visst är studietakten tidvis pressande men Agnes verkar dock trivas och knotar inte i onödan över den tunga arbetsbördan.

Under det gångna året har Agnes också intensifierat sitt politiska engagemang och kan numera briljera med en ordförande titel. Sedan i våras svingar hon nämligen ordförande klubban i Landskrona MUF. I denna egenskap hon också presterat en och annan politisk insändare som blivit publicerad i Landskrona Posten. 

Fritiden ägnas annars mest åt träning på Friskis och Svettis. På senare tid har hon frekventerat träningsanläggningen sådan intensitet att hon numera också är värdinna på nämnda träningsetablissemang. Kanske skulle far ta och gå dit någon gång för att utreda om kroppen fortfarande klarar ett "hopplöst lättpass"?

När det gäller herrsällskap har vi inte kunnat urskilja någon specifik arvtagare till förra årets moatjé men mor och far börjar ana att det bor en hjärtevän i Glumslövsbackar. Kanske får vi anledning att återkomma till detta i 2008 års krönika.

 

När det gäller familjens äldste har dessa mest ägnat sin tid åt sina respektive arbeten. I vanlig ordning har det varit mycket jobb. Många projekt har sjösättas och naturligtvis har också en och annan skuta rots iland. Dock har vi hunnit att ägna oss en del åt residensets renovering. Under vintern fick våning tre en välbehövlig ansiktslyftning. Den tjusiga boaseringen i pärlspontad fur revs ut. Även den pizzeriainspirerade strukturtapeten gick samma öde tillmötes. Därefter bredspacklades väggarna och försågs med nya ljusa färger. Efter renoveringen såg vår 28-tumms "tjockteve" lite malplacerad ut varför även den med tillhörande möblemang, åkte ut till förmån för en ny och aningen modernare plasmahistoria

 

Under sommaren gjorde vi även en  "makover" på "orangeriet" (vi kallar det så men egentligen är det bara ett vanligt uterum, fast det låter så trist) vilket gör att det numer egentligen bara är badrummen på plan ett och två som bär spår av det ljuva 70-talet. Vi får väl se om inspirationen håller i sig under 2008, då kanske även dessa utrymmen får en liten översyn. Om roligare projekt dyker upp är det inte värre än att det "smörkolafärgade" (pissgula) porslinet och den fadda våtrumstapeten får duga ett år till.

 

När man bor som vi gör känns inte behovet av att resa bort under ledig tid särskilt stort. Under semestern tvingade vi oss dock iväg till Öland men hemlängtan understödd av ihärdigt regnande blev oss övermäktig, och vi återvänd därför snart hem till Skåne igen. Ett par segelturer har det också blivit även om vädrets makter inte stått oss bi i år. Det har därför mest blivit bryggsegling och naturligtvis även ganska frekventa besök på Walters och Seglaren. Inför nästa år har dock far eskat medel ur familjekassan för inköp av en ny båtmotor. Sedan duger inga bortförklaringar gällande uteblivna seglatser!

 

Avslutningsvis vill jag nämna något om Landskrona under året 2007. Jag är tämligen övertygad om att Landskronaborna kommer att minnas 2007 som året då den negativa utveckling som pågått under flera decennier äntligen vände. Under året har staden fått en fantastisk uppfräschning. Gator och torg har renoverats i en rasande fart. Nya belysningar har monterats längs våra promenadstråk, det hela accentueras av att det enorma vattentornet nere vid Lustbåtshamnen har försetts med en stålblå belysning som speglar sig vackert i havet. Det betyder att vi numera från tredje våning inte bara har utsikt den vackra 1700-talskyrkans två torn. Nej nu ser vi även det upplysta vattentornet som likt ett magnifikt rymdskepp svävar över Nyhamn.

Kommunens upprustning har gått hand i hand med drivna exploatörers framfart i centrum. Under hösten har butiker premiär öppnats så gott som varje vecka. Allmänt säger Landskronaborna att den symboliskt viktigaste faktorn i den positiva utvecklingen för handeln var när H&M öppnade sin butik i centrum. Om ett av världens mest framgångsrika klädföretag tror på stadens potential, är det kanske inte fullt så illa som vi själva länge har velat tro!

Även på bostadssidan ser det ljust ut och prisutvecklingen på bostäder i Landskrona har varit en av de största i hela Landet och många nya bostadsprojekt har påbörjats. Totte och jag har under våra dagliga promenader kunnat följa bygget av Kvarteret Svanen nere vid skeppsbron. Här uppförs stiliga bostadsrätter och radhus bara några meter från nyhamns södra kaj. På nordsidan av hamnen har byggandet av Kvarteret Rorsmannen just påbörjats. Här blir det exklusiva bostadsrätter med en bedövande utsikt över sundet. Citadellbadet med sin 50 meter långa havsvattenbassäng färdigställdes under 2007. Ritat av Gert vingårds och med en fantastisk arkitektur av glas, mosaik, stål och rinnande vatten. Flera andra byggnadsprojekt har genomförts runt om I staden och man kan faktiskt med fog säga att det för närvarande råder något av en "Klondikestämning" i Landskrona.

 

I den förra nyårskrönika beskrevs det förestående Skeppsbrobprojeket som skulle starta år 2007. Så har tyvärr inte blivit fallet eftersom det ännu ligger på ritbordet. Dock har kommunen utlovat byggstart under 2008, och vi hoppas därför att vi snart har vår nya fina färjeterminal och fritidsbåtsmarina färdig. Den mest storstilade lokala nyårshälsningen 2007 står HSB för. På en helsida i Landskrona Posten önskade man alla Landskronabor ett gott nytt år, och deklarerade samtidigt att man under 2008 sätter spaden i jorden för ytterligare ett stor bostadsprojekt. Landskrona ska nämligen få sin egen "skyskrapa" (16 våningar) med bostadsrätter. Det lär bli Skånes högsta boningshus, ja efter Tourning Tourso vill säga.

 

Så går livet här I Skåne och som vanligt avslutar vi med ett visdomsord. Denna gång är det en okänd amerikans filosof som får låna ut lite av sin lingvistiska förmåga för att sprida glans över denna årskrönika anno 2007. Nedanstående citat kan tjäna som en god tröst för hårt prövade tonårsföräldrar.

 

Success comes from good judgment, good judgment comes from experience, and experience comes from bad judgment

 

Med dessa kloka ord vill vi alla önska er alla er ett riktigt gott nytt 2008!

 

 

Årskrönika 2007

I vilken familjens vedermödor under nådens år 2007 beskrivs.

Copyright © 2015 • Klintenberg • Landskrona