2010

 

 

Ett fotografi berättar

 

Året är 2010. Det är nyårsnatt och runt personerna på bilden skymtar festglada nyårsfirare. Personerna på bilden utgör en familj. Närmare bestämt den Klintenbergska familjen. De har nu i ett halvt decennium varit bosatta i den nordvästskånska småstaden Landskrona. Ingen i familjen vet vad det nya året bär i sitt sköte. De står där mitt i sorlet av festglada människor och tittar in i kameran. De har glas i handen. De ser glada och förväntansfulla ut. Som ett oskrivet ark ligger det nya året framför dem. Vad skulle komma att hända i herrens år 2010? Ett fotografi berättar.

 

Längst ut till vänster i bild syns den hulda modern och makan. Hon ler en smula, men tittar man noga ser man ett stråk av vemod i hennes anlete. Hennes döttrar som hon vigt sitt liv åt är nu vuxna och håller som bäst på att frigöra sig från moderns omsorger. Under 2010 skulle det komma att innebära att hon får mer tid till sig själv. Tid som hon mestadels kom att ägna åt att försjunka i böckernas värld, eller ägna åt raska promenader och havsbad vid piren i Borstahusen. För henne skulle några av årets höjdpunkter komma att bli resorna till Nice och Lazio. Även sensommarens resa till Stockholm skall komma bli henne ett kärt minne.

 

I mitten på bilden står den omåttligt stolte maken och fadern. Det är en lycklig man. Han ler ett skevt leende rakt in i kameran. Kinderna är rosiga och i blicken finns ett uns glansighet. Är det stunden som berör honom eller är det den pärlande champagnen? Kanske är det båda. För honom skall året innebära många höjdpunkter. Han ska komma att få vara med om resor och många fina upplevelser tillsammans med sin älskade livskamrat. Vad han inte vet när bilden tas är att han under det kommande året också ska komma att delvis försvinna. Ny och sundare kost ska komma att reducera denna man med drygt en femtedel.

 

Mellan den lycklige mannen och hans maka står deras mellersta dotter Agnes. Hon utstrålar beslutsamhet och jädrar anamma. Säkert har hon redan nu klart för sig att 2010 för hennes del ska innebära en strålande studentexamen efter avslutade studier på Procivitas i Helsingborg. Anar hon också sommarens hårda men roliga arbete på sommarrestaurangen SeVen? I tankarna är hon kanske redan i Nice där hon ska komma att spendera hösten för att studera franska och för att koppla av. Vet hon redan att hon under 2010 ska komma att flytta ihop med pojkvännen Adam? Säkert gör hon det. Säkert finns också i hennes sinne de gryende planerna på att resa till Afrika igen.

 

Nummer fyra från vänster i bild är den yngsta dottern Tilda. Blott 17 år är hon redan en världsvan dam. Hon ler ett svalt leende och utstrålar det upphöjda lugn som är karakteristiskt för hennes person. Under det stundade året ska hon komma att fortsätta sitt trägna pendlande mellan Landskrona och Malmö där hon både studerar och arbetar. Studierna vid Cybergymnasiet ska hon komma att sköta elegant samtidigt som hon deltidsarbetar som ”runner” på välkända restaurangen T.G.I (Thank Good It´s Friday). Det enda som egentligen skaver i Tildas välstrukturerade liv stavas Skånetrafiken. Dess namn ska under 2010 väcka vrede inte bara i Tildas sinne utan i alla prövade pendlares diton.

 

Längst ute till höger i bild syns den äldsta dottern Ellen kika under lugg. Äppelkindad och med ett spjuveraktigt leende charmar hon kameran. Vad har hon i tankarna denna nyårsnatt? Efter 2009 års militära äventyr famlar hon en aning i tillvaron. Vad har framtiden att erbjuda henne? När bilden tas vet hon inte att tre siffror ska komma att bli centrala det närmaste året. Siffrorna är en tvåa och en sexa följt av en etta. Café Två-sex-ett i Landskrona ska under 2010 bli en plattform för hennes karriär som barista. Drömmer hon redan nu om att vidga vyerna? Kanske gör hon det, kanske inte. I varje fall ska hon i slutet av 2010 komma att tacka ja till ett jobb i Stockholm.

 

Denna historia berättar fotografiet. En historia om några människor, en familj, ett år. En historia ur livet, mitt i verkligheten. Strax efter att fotografiet togs. När fotografen åter sänkt kameran, kanske familjen höjde sina glas i en gemensam skål? En skål för att önska alla sina nära och kära ett gott nytt år? Ja, helt säkert gjorde de det! Om inte annat så gör de det nu för att tillönska dig ett gott 2011!

 

God fortsättning och ett gott nytt år önskar familjen Klintenberg!

 

Årskrönika 2010

Copyright © 2015 • Klintenberg • Landskrona