Kvartal 3

 

 

Uppdaterad 20131130

Två bjässar och en lilleputt!

Idag var dagen för ett unikt möte i sundet. Världens för närvarande största fartyg, Majestic Maersk möter kryssningsbjässen Norwegian star. Jag var självklart där och spanande på detta majestätiskta möte. Mitt emellan sundsfärjan Hamlet som normalt sett betraktas som ganska stor :-). Majestic Maersk är 400 meter lång bär 18000 containrar och har en besättning på 22 man. Norwegian star är 300 meter lång ochhar en besättning på över tusen personer som pysslar om nästan 2500 passagerare!

Spaningar vecka 38

Vi har flyttat in i en nybyggd lägenhet. Jätte fin med alla moderniteter man kan önska sig. En sak undrar jag dock och det är varför brevlådan sitter i entrén. Enligt uppgift är detta av arbetsmiljöskäl, så långt inga konstigheter. Det underliga är att tidningsbudet tycks vara utrustad med tåligare knän än postiljonen eftersom han fortfarande springer upp och levererar tidningen i en liten specialdesignad klyka utanför dörren. Är inte det underligt...?

 

Appropå saker som är underligt...

Kollar på Tomas Ledin på TV då han levererar en skön spaning: "idag är vi oroliga för allt vi förstör för kommande generationer, förr var man stolt över det man byggde för sina barn!

 

Appropå att inte förstöra för kommande generationer...

Vi sopsorterar förstås. Alla fraktioner är torra utom en, det komposterbara. Den är slabbig som tusan, vem kom på att den skulle samlas i papperspåsar?"

 

Appropå sånt som är slabbigt...

Totte och jag har haft TV-kväll. Jag är grymt imponerad, allt präglas av briljans, intelligens och ypperlig talang. För att bryta trenden föreslår jag att man låter ett antal indolenta individer tävla om något meningslöst. (Obs, sarkasm).

 

Appropå intelligens och briljans...

Knepigt med den nye påven. Han tycks ha någon suspekt idé om att kyrkan ska finnas till för dem som söker gud! Ja, inte vet jag men det låter lite skumt...

Spaningar vecka 37

Snygga tofflor?

Appropå plasttofflor...

Satter på balkongen här om dagen och såg sensommarflanörer passera på bryggan. Frågan som dök upp var:

-Vad är det som får en del att välja s.k Foppatofflor som fotbeklädnad?

Elegansen, skönheten, den speciella hasande gång som bäraren får eller är det bara det faktum att de är billiga...?

 

Ritt1 banki

Appropå billigt...

på väg till jobb här om dagen passerar jag banken ock tänker passa på att lägga några avtal på lådan. Hittade dock inget brevinkast. Vid mejlkontakt upplyser min personlige bankman om att de av säkerhetsskäl inte har någon brevlåda! De har heller inga pengar eller ens ett telefonnummer! Nu har jag hört att den "personlige" bankmannen ska ersättas av en hubbot i form av ett hologram. Produkten kommer att marknadsföras under parollen "Skaffa en opersonlig bankman"!

 

Smart idé?

Appropå nya ideer...

Jag fick en ide' på en App här om dagen! Många lägger som bekant ut sina löprundor och träningsresultat för att på så sätt sporra sina vänner! Gott så. Jag tänker mig Appen "Think-keeper". "Sverker har nu suttit dyrande still i tre timmar. Han har tänkt tre goda tankar och en som ärligt talat var lite tafflig. Slå det den som kan!" Bra ide', visst?

 

 

Appropå taffliga tankar...

Avdelning i-landsproblem! Så här såg ett paket mjölk ut när jag var ung. En sinnrik vikning av det vaxade pappret och vips hade man en perfekt pip att hälla ur. Sedan kom något "hue" med smort munläder på att det inte var bra utan att det skulle till någon slags "plastkorks-mumbo-jumbo! Hur gick det till? Nu ägnar jag min tid åt att hålla ordning på plastlocken och sopsortera de olika delarna i olika fraktioner! Produktutveckling?

 

 

Sensommarstros

En sån dag! Det ska erkännas att den gågna veckan har varit jobbig men vad är då inte härligare än att strosa en smula i grannskapet!? Idag har vi hunnit med såväl en liten båttur som en prommenad. Vackert som en altartavla var det. Jag bifogar lite bilder!

 

Några seglare lägger ut på sundet i brittsommarbris.

Eva och jag tar en eftermiddagsfika på stranden!

Vi tar en paus i gräset vid Citadellet!

Följ Agnes och Robins krogprojekt på bloggen!

 

Ett andra bröllop

HD har gjort ett litet reportage om vår löftesförnyelse. Kicka här så kommer du till reportaget på hd.se

Klicka på bilden så kommer du till Sverkers Facebook

Klicka på bilden så kommer du till Sverkers Youtube-filmer.

Ny seg film!

Här kommer en rulle på när briggen Tre  Kronor här om dagen angjorde vår kaj. Filmen är så långsam att Roy Anderssons produktioner framstår som rena actionrullarna. Har du tre och en halv minut över så tveka dock inte att starta denna avslappningsfilm!

Bilder från bröllopet!

Här kommer sent om sider lite bilder från Ellen och Gustafs fantastiska bröllop på Ven. Sicken stämning, sicken lycka, så mycket kärlek, och över alltihop log solen sitt vackraste leende!

Bilder från Toscana!

Har äntligen fått lite ordning på den nya bildvisningsfunktionen. Nedan finner du ett litet album med bilder från Toscana. Det var visserligen ett tag sedan vi var där men ändå...! Bättre sent än aldrig sägs det ju :-)

Talet till brudparet

Kära brudpar, mina damer och herrar!

 

Följ med på en resa bakåt i tiden. Året är 1989, ett märkligt år då världen liksom riste till en smula.

 

JAS störtar och blir i ett huj världshistoriens dyraste jordfräs. De första GPS sateliterna placeras ut i rymden, grunkor som idag håller ordning på varje steg vi tar. Ayatollah khomeini förkunnar en dödsdom över författaren Salman Ruschdie och västvärlden har fått en ny fiende, religiös fundamentalism och extremism. Kaptenen på en av världens största supertankers, Exxon Valdes, tittar lite för djupt i bägaren och smäller stenhårt på grund. Enorma mängder olja läcker ut i Alaska. Boris Jeltsin, ett gammalt fyllo, gör sin entré i Sovjetisk politik. En man som aldrig varit nykter ska snart komma att ha makten över avfyringsknappen som kan förinta jorden flera hundra gånger om.

 

USA invanderar Panama. Massakern på Himmelska fridens torg. Östblocket rämnar och hela världskartan ritas om. Berlinmuren faller. Det rumänska folket revolterar, den fruktade diktatorn Ceaușescu avrättas.

 

Nationalklenoden SAAB säljs till jänkarna. Valutaregleringen avskaffas. Den svenska kronan ska flyta men sjunker som en sten med absurda räntenivåer som följd. Många får gå från hus och hem.

 

De första avsnitten av den tecknade serie Simsons sänds i amerikansk TV.

 

Kort sagt – 1989 världen brinner, den skakar i sina grundvalar, paradigmerna faller som käglor.

 

Mitt i allt detta på BB – kliniken i Borås kämpar vi, ja mest Eva alltså, med att få ut den lilla krabat som inte alls vill ut till denna världens larm. Eftersom förlossningen drar ut på tiden övervakas fosterljuden av en trådlös grunka från ett angränsade rum. Jag ligger på en brits jämte Eva och läster tidningen. Plötsligt smäller dörren upp och in väller folk i gröna operationskostymer.

 

- Fosterljuden sviktar, krabaten måste ut, snabbt!

 

Sedan går allt med raketfart, Eva rullas in på operation och dörrarna stängs framför näsan på mig. Jag står där och stirrar fånigt, hur länge vet jag inte men efter vad som kändes som en evighet öppnas dörrarna igen och ett litet paket langas över till mig. Jag tittar ner och stirrar in i ett litet skrynkligt ansikte. Vi tittar förvånat på varandra och jag tror att vi båda i det ögonblicket ställde oss samma fråga:

 

-         Jaha, hur blir det nu då?

 

Det var en befogad fråga och ska jag vara ärlig hänger den fortfarande lite i luften, men:

 

JAS - flyger ännu. Jeltsin tryckte aldrig på knappen. Östblocket föll men jorden gick inte under. Dock sänds Simsons fortfarande på TV och 24 år senare lever och frodas den lilla krabaten jag hade i famnen på BB i Borås, klokare, vackrare, snällare kort sagt bättre än någonsin. Livet gick vidare, men hur blir det nu då?

 

Ja inte vet jag men jag vet att kärlek, äktenskap och bröllop är viktiga saker. Så när ens äldsta dotter gifter sig vill man försöka lämna några goda råd. Helst utan att låta som en gammal raspig stenkaka. Med risk för det senare vill jag ändå ge er tre saker att ta med på vägen.

 

För det första:

 

Ta vara på livet, det finns ingen repris och det finns inga garantier för morgondagen.

 

Detta är det viktigaste. Vetskapen om att en dag inte med nödvändighet ska följas av en ny det har vi och många andra familjer fått lära sig att leva med. Se varje dag som en dyrbar gåva, slarva inte med den.

 

För det andra:

 

Tänk på att ni är en del av någon annans upplevelse.

 

Detta är min egen hobbyteologiska sammanfattning av alla religioner och enligt min mening blir den devisen allt viktigare. I takt med att egofixerad frihet etablerar sig som värdegrund i samhället behöver vi ibland stanna upp och ställa oss frågan:

 

-         Vad kan jag bidra med?

 

För det tredje:

 

Spill ingen energi på sådant som ni inte kan påverka!

 

Eller

 

Folk vill väl!

 

Naturligtvis ska man inte vara blåögt dum men det blir en fantastisk skillnad på livet om man betraktar sina medmänniskor som individer som likt en själv drivs av en önskan att göra rätt och bra jämfört med om man ser dem som en samling tölpar, utsända av djävulen för att förstöra ens liv. Det är ändå så lite man kan göra åt andra människors beteende. Folk kommer i alla tider att blinka fel i rondeller och prassla med kolapapper på bion, strunta i det!

 

Det är inte lätt att ge Ellen och Gustaf (som båda är betydligt klokare än jag) goda råd. Men en sak är säker och den har ni uppenbart redan kommit på. Oavsett mina råd finns det ett osvikligt tips. Skaffa en bra livskamrat och vårda relationen med denna ömt, så reder det sig alltid! Och det tycks ni ju ha kommit på alldeles själva.

 

Till Gustaf vill säga att jag egentligen aldrig varit särskilt förtjust i Gädda. Dock har de senaste årens bekantskap med slika renderat i en kraftig omvärdering av Geddans förträfflighet! Jag förstod på ett tidigt stadie att Ellen hittat rätt. Faktiskt långt innan jag hade träffat eller egentligen ens hört talas om Gustaf. Det som fick mig att förstå var en detalj på ett foto som Ellen hade lagt ut på Facebook. Fotot var taget ut genom vindrutan på Morrisen. Det enda man såg av föraren, Gustaf alltså, var händerna på ratten, men det räckte. Mannen i fråga hade inte bara en ordentlig tio-i-två rattfattning, han bar även prydliga bilhandskar. Det vittnar om finess och känsla för detaljer, egenskaper som är direkt kompatibla med Ellen! Detta kommer att bli riktigt bra tänkte jag!

 

Eva och Jag vill hälsa dig och naturligtvis också Siri hjärtligt välkomna i familjen.

 

 

Med det sagt vill jag önska er all lycka nu och i framtiden. Jag föreslår att vi reser oss upp och utbringa ett fyrfaldigt leve för brudparet följt av en skål, de leve, hurra, hurra, hurra, hurra!

 

Skål för brudparet!

Leve brudparet!

Så har då Ellen och Gustaf blivit herr och fru Gedda. Giftermålet på Ven i lördags blev allt igenom väldigt lyckat och vackert. Vi håller för närvarande på att varva ner en smula och smälta alla intryck. Jag lovar att inom kort återkoma med mer noggrann redogörelse för det hela. Rapporten visar ju på att vädret ska bli sämre och vad passar då bättre än lite "hemsideplock". Jag återkommer! Och förresten grattis Ellen och Gustaf, lycka till i framtiden!

 

Bilden är tagen på vallarna bakom S:t Ibb:s kyrka på Ven direkt efter vigselceremonin. Där skålades det för brudparet i väntan på att Båten till Landskrona skulle anlända. Utmärkt väder, hänförande utsikt, skön stämning, glada människor och ett lyckligt brudpar, då är det gott att leva!

Trynet i media igen! 

Med risk för att bli lite tjatig lägger jag ut en länk till ännu en av artiklarna kring Agnes och Robins krog. Jag gillar deras grej stenhårt och är väldigt glad att fler gör det!

 

Läs artikeln här!

Liten semesterrapport del I

Sommar och semester har så här långt mest gått i flyttandets tecken. Nu är vi dock färdigflyttade och har kommit hyfsat till rätta i Nyhamn. Där har vi skaffat oss en fin men pytteliten lägenhet precis på bryggan. Det är i sanning en härlig känsla att ha båttrafiken och brygglivet precis utanför fönstret. Att sedan ha båt och båtplats precis utanför dörren gör ju inte saken sämre. Det blir också en hel del badturer ut till "Sandplättarna" där sundet faktiskt bjuder på riktigt fina, om än något kalla bad för min smak.

 

Nu har dock Eva gått med i "Doppingarna" så nu kan hon idka kallbad året runt på det gamla charmiga men gistna kallbadhuset vid Lustbåtshamnen. Det är för övrigt det som syns längst till höger i bilden längst upp på sidan

 

För den som till äventyrs missat det kan jag informera om att Landskrona i år firar 600 år som stad, vilket sker med ett stort antal evenemang. Bland annat har vi precis avslutat den årliga karnevalen, denna gång i jubileumsutförande och hela nio dagar lång! Ärligt talat var jag nog lite tveksam till hur det skulle bli med den så lång karneval men det funkade faktiskt riktigt fint. Heder åt arrangörerna som rodde det hela iland.

 

Nu laddar vi mest för det förestående bröllopet på Ven då Ellen och Gustaf förhoppningsvis ska säga ja till varandra.

OBS gamla artiklar är flyttade till arkivet!

Copyright © 2015 • Klintenberg • Landskrona